Laia Solanellas, autora del cartell de Sant Pere 2024

Laia Solanellas, autora del cartell de Sant Pere 2024

L’Ajuntament de Reus ha presentat el programa de Sant Pere d’enguany i també la imatge que l’acompanyarà i que farà de crida a la festa, un cartell de la periodista i fotògrafa Laia Solanellas. Com cada any, la Festa Major torna a marcar el calendari del mes de juny, amb actes oberts i pensats per a tota la ciutadania, dirigits a públics de totes les edats i que combina actes tradicionals, amb música i propostes festives diverses.

Laia Solanellas, a les xarxes @amiplim, és de Reus i va estudiar Publicitat i Relacions Públiques a la URV. Des de fa 15 anys exerceix de periodista i fotògrafa. Recentment, ha guanyat el premi Mañé i Flaquer en Fotoperiodisme (2023), així com el premi de Fotoperiodisme de la Fundació Reddis de Reus (2021). També ha estat guardonada en tres ocasions amb el premi català de fotografia de la Nit dels Castells, entre d'altres.

En la presentació del cartell ha explicat que, “en rebre l'encàrrec per fer el cartell vaig sentir un gran honor i responsabilitat, a la vegada que ràpidament vaig tenir clar que la Tronada havia de ser la imatge, en tant que element representatiu i distintiu de la nostra Festa Major de Sant Pere, així com vertebrador. Des del meu punt de vista, Sant Pere és la Tronada, el foc, el fum, el taronja i el vermell, la passió i l'eufòria, elements que he volgut plasmar simplificant-ho a través d'un bodegó amb un dels 33 mascles que en formen part”.

“Jugant amb la il·luminació, he volgut representar l'esclat de la Tronada, amb un cartell on el fum —roent com el foc— ocupa l'espai a l'aire tal com passa a la plaça del Mercadal quan acaba de petar. És a dir, l'esclat de la Festa Major, l'inici de la passió reusenca”.

En el disseny de la tipografia també he incorporat dos elements que fan referència directa a Sant Pere, com és la Prioral i una de les tres claus, així com la imatge de la Rosa de Reus, representada en la seva forma més antiga i considerada l'original, de l'any 1391, i que podem veure, per exemple, a la plaça del Castell. Els elements han estat dissenyats per la meva germana, dissenyadora gràfica i publicitària, Paula Solanellas. La disposició de les lletres al cartell és totalment quadrada, en una al·legoria al recorregut que fa la Tronada a la plaça del Mercadal”, ha conclòs Solanellas.