La música tradicional serà protagonista al Baix Camp amb la 18a edició del Cap de Setmana Diatònic

La música tradicional serà protagonista al Baix Camp amb la 18a edició del Cap de Setmana Diatònic

El Cap de Setmana Diatònic arriba enguany a la 18a edició i reafirma la seva consolidació com a festival d’àmbit comarcal. Com cada any es durà a terme en el tercer cap de setmana de juliol, enguany concretament serà del dijous 17 al diumenge 20 a Reus, Colldejou, Mont-roig del Camp i Cambrils. Tots els concerts seran gratuïts.

L’acordió diatònic és un instrument tradicional que ha anat creixent en adeptes al nostre país, especialment des de fa un parell de dècades. El Cap de Setmana Diatònic ha estat un impuls per donar a conèixer el diatònic a les nostres contrades, i podem dir que el festival ja és un referent a Catalunya i especialment al sud del Principat.

El seu fundador i organitzador, Guillem Anguera, ha destacat que enguany el festival arriba a la majoria d’edat, una fita simbòlica que posa en valor el seu creixement una edició rere l’altra. “El Cap de Setmana Diatònic assoleix la seva etapa adulta mirant al futur amb il·lusió i amb la voluntat de seguir tan bé com els anys anteriors”, ha afirmat Anguera.  

La clau de l’èxit està sobretot en la qualitat dels concerts de la seva programació, en els indrets acollidors i amb encant on es fan, i en els tallers i cursos d’acordió diatònic que s’ofereixen durant aquests quatre dies i que són un complement perfecte per descobrir amb més profunditat aquest instrument, on l’alumnat pot conèixer de primera mà els acordionistes professionals de primer nivell que venen cada any a tocar en els concerts.

Anguera ha explicat també que es busca un equilibri en la programació que permeti donar visibilitat als músics del territori, alhora que a internacionals i així gaudir de músiques provinents d’altres cultures. En aquesta 18a edició, hi haurà músics d’arreu dels Països Catalans i també hi actuarà un músic de Finlàndia, que posarà la nota internacional al festival.

El Cap de Setmana Diatònic en aquest 2025 oferirà la següent programació:

  • 17 de juliol, plaça de la Patacada de Reus, 20 h: MAGARI – Ball Folk (Pirineu)

Magari és un duet lligat al ball i a la música d'arrel del Pirineu. En la presentació del seu primer treball discogràfic, Diumenge, la formació s’endinsa en l'univers sonor d'una casa del Pirineu.

  • 18 de juliol, àrea de lleure de Colldejou, 22.30 h: CARLES BELDA I ARNAU BERENGUER (El Vallès/CAT)

Vet ací un recital de diatònic i guitarra, on les peces diatòniques de la casa es vesteixen amb l'elegància i traça d'un guitarrista típicament català (és a dir, rumber, flamenc, clàssic, jazzie i modern). Un tomet pel repertori del Belda amb el bon gust del Berenguer.

  • 19 de juliol, Ermita Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp, 22 h: LA DIATÒNICA (Països Catalans)

L’associació d’acordionistes diatònics dels Països Catalans aquest any celebren el seu 20è aniversari. Una representació d’acordionistes d’arreu del territori ens oferiran un tastet del seu repertori diatònic.

22.30 h: MARKKU LEPISTÖ (Finlàndia)

Originari d'Ostrobòtnia Meridional, Lepistö ha dedicat la seva vida a explorar el poder expressiu de l'acordió. La seva interpretació combina un profund coneixement de les melodies tradicionals finlandeses amb un esperit d'innovació i una musicalitat refinada.

  • 20 de juliol, Ermita del Peiró de Mont-roig del Camp, 12.30 h: FOLK I MANXA (Conca de Tremp) - Concert vermut

Una barreja d’amics i música d’arreu per ballar i escoltar tot fent un vermut. Folk alegre i simpàtic transmès en el diatònic, manxa de pures melodies d’estira i arronsa.

  • 20 de juliol, Parc del Pescador de Cambrils, 20 h: MARDUIX (Països Catalans) - Concert inclòs als actes de la Festa de la Mare de Déu del Carme

Quartet de músics de reconeguda trajectòria, que amb diferents bagatges i influències proposen un viatge a través de la cançó catalana popular, per deixar-nos un bon sabor de boca, als sentits i les emocions.